DE DORPSCOMMISSIE

Verslagen

12/02/2025

Onderhoud in park Groenhoven

De gemeente Stichtse Vecht meldt dat er tussen 7 en 25 februari onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd in Park Groenhoven.

Afgelopen najaar hebben we boomveiligheidscontrole uitgevoerd voor de veiligheid en kwaliteit van het bomenbestand. Op basis van deze controle gaan we diverse slechte/gevaarlijke/dode bomen verwijderen en snoeien. Waaronder ook een lichte dunning van essen met een al verminderde vitaliteit (essentaksterfte) O.a. enkele essen bij de ingang, enkele verspreid door het park en verder voornamelijk aan de zuidzijde (zijde boomgaard) van het park.

In totaal worden er 54 bomen gekapt. Circa 35 relatief dunne bomen tot 25 cm diameter en de rest heeft een grotere stamomvang. De te kappen bomen zijn gemarkeerd met een rode stip. De te snoeien bomen zijn voorzien van een witte stip. Daarnaast zijn er ook bomen gemarkeerd met een blauwe stip. Dit zijn bomen met een holte die zijn gemarkeerd in het kader van het flora en fauna onderzoek. Deze bomen worden uiteraard behouden behalve één boom welke een verhoogd risico veroorzaakt. Deze boom wordt op hoogte afgezet zodat de stam met de holte wordt behouden.

Het stamhout en takken van de bomen aan de wegzijde en van de bomen aan de boomgaard zijde wordt (voornamelijk) afgevoerd. Het stamhout en takken uit de middenstrook (deel binnen de wandelpaden) verwerken we in het bos. De houten dam van takhout in de sloot naar de boomgaard wordt ook verwijderd.

Aansluitend gaan we ook meer lichtinval op de vijver creëren. O.a. opschot aan zuidzijde snoeien, enkele doorgeschoten opslag (bomen) hiervoor verwijderen en ook de bramen rondom de vijver. De vijver zelf wordt ook opgeschoond waar we bij kunnen vanaf de kant en dit wordt op de kant gezet. Let op: de vijver wordt niet specifiek uitgebaggerd. De afvoer van baggerspecie vraagt om uitgebreide milieutechnische voorbereiding en dat nemen wij in dit groenonderhoud niet mee.

Als laatste de hazelaars en diverse kersen rondom het trapveldje terugzetten zodat het park en bosdeel wat meer op elkaar gaat aansluiten ipv afgeschermd door wild uitgegroeid materiaal. Op het bospad maken we gebruik van rijplaten om het pad te beschermen.

 

N.a.v. vragen van de Dorpscommissie over schade aan het hoofdpad en rond de bomen door de fruitteler bij de oogst (september) is afgesproken dat de toezichthouder dit in de gaten zal houden en indien nodig zal ingrijpen. Meldingen over mogelijke misstanden zijn welkom.

Bij vragen of onduidelijkheden: info bij Mark Schenkeveld, gemeentelijk Adviseur Bomen, mark.schenkeveld@stichtsevecht.nl, of via de Dorpscommissie (dorpscommissie@oud-zuilen.nl)

Dorpsvergadering onderwerp verkeerssituatie, 25 mei 2024

Circa 16 dorpsbewoners aanwezig.

Nico heet iedereen welkom en benoemd wellicht volgende keer in de ochtend ivm mogelijk meer opkomst. Neemt de agenda door. 2 nieuwe leden worden voorgesteld namelijk; Kenneth en Lonneke. Vervolgens bespreek Nico de 3 verkeerssituaties (trajecten).

3 Trajecten;

- Vechtdijk/Dorpsstraat richting Oostwaard

- 2e polderweg/Groeneweg

- Zuilenselaan

Problematieken:

- Parkeergelegenheden

- Rotonde

- Te veel verkeer door het dorp

- Te hard rijden

- Krapte en onveiligheid

Nico legt eerst situatie uit hoe het in de gemeente werkt en hoe het proces voor verkeersverandering verloopt Het doel is om nu vanuit OZ een breed gedragen voorstel te doen, goed onderbouwd en denkend vanuit een totaalbeeld, en dat op de juiste momenten in te brengen. Dat zijn o.a. de besluiten rond Natuurgebied Zuilen (gem. Utrecht) en voor het Mobiliteitsplan van Stichtse Vecht.

Vechtdijk/Dorpsstraat richting Oostwaard:

Nico vraagt naar een mening vanuit de dorpsbewoners. Er wordt benoemd dat meer verkeer verwacht wordt op de zuilenselaan, dit wordt aangegeven door meerdere dorpsbewoners welke op verschillende plekken in het dorp woonachtig zijn. Er wordt gevraagd of er een verkeersonderzoek vanuit de gemeente is gedaan? Nico geeft aan dat er analyses van zijn gemaakt en het naar verwachting minder druk wordt (cijfers zijn van rond 2022), voornamelijk van de vechtdijk. Er wordt aangegeven dat er verkeer consequenties kunnen worden berekend vanuit de gemeente, dit kan worden opgevraagd? Is behoefte aan vanuit het dorp.

Snelheid te hoog in de dorpsstraat. Vanuit bewoners van de dorpsstraat wordt aangegeven dat het drukker is geworden afgelopen jaren, maar snelheid is wel iets verminderd en het is veiliger geworden om te lopen Anderen menen dat het minder veilig is geworden in de dorpsstraat door meer ruimte van de stoep en de versmallingen (tegenstelling tussen bewoners en landbouwverkeer). Er wordt gepleit voor betere handhaving parkeerverbod (o.a. busjes). Er wordt een discussie gevoerd over eenrichting vanaf de volkstuinen net uit het dorp, meerderheid geeft aan dat dit niet een optie is omdat het verkeer van groeneweg en oostwaard niet meer weg kan. Bewoner benoemt dat er op dit moment vanaf het buitengebied 4 uitgaande wegen oostwaard, vechtdijk, zuilenselaan via brug (niet goed onderhouden) en 2e polderweg, door veel wegafsluitingen/eenrichting wordt dit zeer beperkt en niet altijd even veilig.

Parkeren OZ:

Er wordt ervaren dat toeristen de auto in het dorp parkeren en vanuit daar gaan fietsen richting omgeving. Naar verwachting wordt per 2027 alle parkeergelegenheden in Utrecht betaald. Dit maakt dat er meer toeristen de auto in OZ parkeren omdat dit kosteloos is een gemakkelijke manier is om per bus of fiets naar Utrecht te gaat. Er wordt voorgesteld om borden bij het begin van het dorp te plaatsen met verzoek om hier te parkeren met een aantrekkelijke wandelroute naar slot en belle, zo voorkom je meer zoekend verkeer in het dorp. Het parkeerterrein aan de Norbruislaan zou beter toegankelijk en vindbaar moeten worden; kan dit worden meegenomen bij de uitvoering van ‘Zuilense Vecht’?

Parkeren voor eigen bewoners op dorpsstraat is minimaal, veel toeristen parkeren ook op parkeerplaats bij glasbakken in dorpsstraat, hierdoor wordt er ook buiten de vakken geparkeerd. Voorgesteld wordt om bij dit parkeerterrein een bord te zetten “alleen voor bewoners”. Er wordt benoemd of er bijvoorbeeld een mogelijkheid is om een vergunningsstelsel in te stellen, hier zitten echter wel jaarlijkse kosten aan verbonden en wordt niet enthousiast op gereageerd door andere bewoners.

2e polderweg/Groeneweg:

Er wordt gevraagd of het goed is voor het natuurgebied als de gemeente bij de volkstuinen “Ons genot” voetbalvelden realiseert. Nico antwoord hierop dat dit minder bio divers is en minder ruimte is voor natuur en tegenstrijdig is ten aanzien voor de plannen van het natuurgebied. Er is veel bezwaar tegen het maken van voetbalvelden in plaats van ons genot. Er wordt gevraagd o voortzetting van de ontheffingen voor landbouwverkeer voor de 2e polderweg mogelijk is. Er wordt gevraagd of parkeerplaatsen op Manitobadreef mogelijk zijn. Versterking van de damwanden wordt gesteund, maar er wordt aangegeven dat de Groeneweg inmiddels 20 jaar een probleem is en de gemeente wegens kosten weigert deze op te knappen. Er wordt aangegeven dat bij het overleg van bewoners Groeneweg opties voor eenrichtingsverkeer volledig is afgekeurd. Suggestie om de bezoekers/klanten van de manege en de slachterij te vragen om via het Kerkhoflaantje te rijden.

Zuilenselaan:

Aanvulling bewoners is dat er wordt hard gereden. Veel verkeer wat over de Zuilenselaan rijdt volgt verkeersregels niet en stopt niet voor zijwegen waar rechts komend verkeer voorrang heeft. Is gevaarlijk voor overstekende kinderen. Oplossing? verkeersdrempels, bebording (er ontbreken voorrangsborden) of ribbelstroken op de weg. Daarbij moet er rekening gehouden worden met de geluidsoverlast van dit soort aanpassingen. Vraag om signaal te geven aan de gemeente dat er op termijn ongelukken kunnenkomen door de huidige verkeerssituatie en de gemeente vragen naar oplossingen.

Rotonde Sweserengseweg:

Op dit moment een gevaarlijke situatie, er wordt aangegeven dat er behoefte is aan een veilige oversteekplaats aan 1 zijde van de rotonde voor overstekende kinderen. In de toekomst komen er woningen bij en een school waardoor de situatie alleen maar gevaarlijker wordt. Er wordt ook te hard gereden op deze weg. Suggestie om dit op te pakken samen met het wijkcomité Op Buuren.

Rondvraag?

- Plan van aanpak hoe gaan we dit benaderen? Meerdere bijeenkomsten plannen hierover? Verzoek om bij gemeente Stichtse Vecht meer probleemsituaties neer te leggen om met oplossingen te komen vanuit de gemeente. Bij overleggen gemeenten aanwezig zijn.

- Ontvangen wij als dorp een terugkoppeling van het plan naar de gemeente? Nico antwoord dat dit zeker de bedoeling is en het als de website draait ook online komt.

- Vraag of CBR benaderd kan worden met verzoek om examenroutes aan te passen ivm hoeveelheid lesauto’s (gemiddeld per dag 60 a 70 lesauto’s). Zorgt voor veel druk en hinder op de dorpsstraat.

- Verzoek om relevante berekeningen vanuit de gemeente.

- Suggestie om gebruik van deelauto’s te stimuleren, en de fiets.

Actiepunten:

- Eerstvolgende vergadering evalueren

- Rondvragen bespreken en t.z.t. terugkoppelen aan het dorp

- Nog een ruimere peiling houden onder de bewoners

De Dorpscommissie bestaat uit een groepje dorpsbewoners die zich inzetten voor het welzijn van de inwoners van Oud Zuilen. Zij behartigt de belangen van het dorp wat betreft de fysieke leefomgeving (zoals verkeer, groen/natuur, ruimtelijk beleid, milieu), vertegenwoordigt Oud Zuilen bij de gemeente, en organiseert - samen met anderen - sociale activiteiten voor alle dorpsbewoners.

U kunt ons bereiken via dorpscommissie@oud-zuilen.nl

De commissie bestaat momenteel uit:

Kenneth de Boer

Zina Bouddiouan

Lonneke Haselbekke

Simon Hogerzeil

Jan Janse

Nico Roozen

Jacques Stoof

Verslag dorpsvergadering Oud Zuilen, za 11 maart 2023, Koetshuis Slot Zuylen

Aanwezig: 22 mensen, zie lijst.

Voorzitter: Bas Boonzaaijer. Verslag: Jan Janse

Doel van de vergadering:

• Voor welke thema’s/dorpsbelangen willen wij ons inzetten?

• De rol van de dorpscommissie (DC) – ook in relatie tot anderen

• Uitbreiding van de DC

• Communicatieplan

• Maken van een ontwerp-jaarplan

Toelichting stand van zaken:

De Dorpscommissie Oud Zuilen bestaat al lange tijd (zie bijlage voor een overzicht van wat er de laatste ~10 jaar gedaan is), maar is de laatste jaren geleidelijk uitgedund tot slechts 2 vaste personen (Bas Boonzaaijer, Jan Janse) + enkele mensen die zich voor deelonderwerpen inzetten. Daarnaast is er een zeer actieve Jeugdcommissie, en zijn er mensen die andere activiteiten organiseren, zoals de maandelijkse dorpsborrels en de burendag.

Vanouds heeft de DC twee taken:

1) belangenbehartiging en aanspreekpunt voor/naar de gemeente

2) bevorderen van de sociale cohesie (door organiseren van activiteiten voor de dorpsbewoners)

Tijdens de corona is de inspraak op een zacht pitje doorgegaan, maar is er qua activiteiten weinig gebeurd. De eerste activiteit was de afgelopen Kerstavond. Doel is nu om een nieuwe start te maken, met nieuwe aanwas, en opnieuw te bepalen waar we ons als DC mee willen bezighouden, waarmee niet, en op welke manier.

Dit sluit ook aan bij de vernieuwing binnen de gemeente Stichtse Vecht in het contact met de (38) wijk- en dorpsraden. M.i.v. dit jaar (2023) is er een nieuw ‘convenant’ getekend, waarin elke groep haar ‘pakket’ kon kiezen uit, vrij vertaald: (1) onderhoud en lopende zaken, (2) organiseren van buurtactiviteiten (minimaal 2 per jaar), (3) ontwikkelen van een toekomstbeeld voor de wijk/dorp, (4) anders. Voor de taken 1 en 2 is per jaar elk 1000 euro subsidie verleend, voor taak 3 een bedrag nader te bepalen. De gemeente biedt verder weer tijd aan voor periodiek overleg (via de Adviseur Leefomgeving, nu José van Dijk) en stelt als voorwaarde dat de wijkraad goed communiceert met de bewoners. [Zie: ‘Samenwerkingsovereenkomst bewonersgroepen en gemeente Stichtse Vecht’]. Voor Oud Zuilen hebben we voor pakket 1 en 2 gekozen, plus 3 indien menskracht beschikbaar.

Vragen: wat wil de DC (gaan/blijven) oppakken, en hoe?

1. Op het ‘fysiek domein’:

- Belangenbehartiging:

Welke onderwerpen? wat is ‘algemeen dorpsbelang’, wat niet, welke prioriteiten?

Wat bij conflicterende wensen: bemiddelen / compromis bedenken / meeste stemmen gelden / of: als DC niet oppakken?

In de afgelopen tijd zijn vooral onderwerpen geselecteerd a.d.h.v. urgentie en van de gemeentelijke agenda, en beperkt door tijdgebrek. Conflicterende belangen zijn bewust terzijde gelaten.

- Gesprekspartner voor de gemeente SV:

Huidige rollen zijn:

(a) informatie krijgen wat er in de gemeente speelt

(b) doorgeven van wensen vanuit het dorp

(c) vanuit de gemeente: rol van DC in gemeentelijk beleid (peilen van draagvlak, feedback, uitzetten van enquètes, e.d. )

- Deelnemen aan inspraakprocedures

- Representativiteit en communicatie.

Beide kunnen beter. Consultatie gaat nu vooral via de dorps-app, toetsing aan de Dorpsvisie (2015) en eigen inschatting. Voor communicatie hebben we de website (www.oud-zuilen.nl) en mailadres, mededelingenbord bij de brug, en ook de dorps-app (~160 leden, zeg 50% dekking), en incidenteel flyers.

- Toekomstbeeld: nieuwe Dorpsvisie maken?

2. Sociaal domein:

Welke activiteiten gaan/blijven we als DC organiseren

Hoe samenwerking met anderen

Communicatie

3. Organisatie van de DC

Reacties:

Algemeen vinden de aanwezigen dat de belangenbehartiging en contact met de gemeente belangrijk zijn. De DC is formeel gesprekpartner en wordt eerder serieus genomen. Meningen goed inventariseren. Zaken van algemeen belang (waar consensus over is) duidelijk naar buiten brengen. Bij tegenstrijdige belangen tussen bewoners het onderwerp als DC beter niet oppakken. In concrete gevallen is de grens echter niet altijd duidelijk.

Genoemd wordt dat een slagvaardige DC liefst uit 5-7 leden zou moeten bestaan, in zo goed mogelijke ‘representatieve’ afspiegeling (bv qua straat, leeftijd, interesses, e.a.), met een effectieve methodiek voor consultatie van de bewoners en een goed informatiesysteem.

Onze voorstellen en de uitvoering ervan maken verder natuurlijk wel deel uit van een bredere afweging, en/of van trage uitvoeringspraktijk (bv bestemmingsplan De Vecht). Voorstellen werden niet altijd opgevolgd. Indruk is dat ook de gemeente dit beter wil; hervatting periodiek overleg met José.

Afhankelijk van het onderwerp is naast Stichtse Vecht ook overleg met de gemeente Utrecht van belang, bv over Natuurgebied Zuilen en over verkeer (bv autoluwe Vechtdijk) (over beide zijn ook al contacten). Beide gemeenten zijn soms tegenstrijdig of werken niet samen. Een goed voorbeeld was het tegengaan van het Smeerboel-festival.

Als belangrijke thema’s voor de DC werden genoemd: Energie; Verkeer; Natuur; Sociaal.

Met goede voorstellen komen, ‘meedenken’; niet alleen tégen zijn.

Benadrukt werd dat naast deze ‘thema’s’ de DC er ook vooral is voor sociaal contact tussen de bewoners. Koppel de ‘thema’s’ ook aan ‘leuke dingen’. Er werden al vele ideeën geopperd: borrel voor nieuwe bewoners, fanfare, Burendag (sep), lente-of zomerfeest, …

Sociale cohesie is een belangrijk thema, ook gezien de toenemende vergrijzing.

Jeugdcommissie (nu 6 leden) blijft vrolijk doorgaan met de activiteiten voor kinderen van ca 2-8 jaar. Idee is om ook voor oudere kinderen iets te gaan doen; bv i.s.m. het Slot.

Communicatie en consultatie: dit zou gekoppeld kunnen worden aan de website. Bv via de website polls organiseren om de meningen te peilen. De dorps-app is hiervoor niet geschikt, te vluchtig en niet representatief. Ook uitgebreidere informatie zetten op de website, inclusief links naar andere websites. Hervatting van het vroegere ‘Oud Zuilen Journaal’, maar nu in digitale vorm. Gecombineerd met attenderingen via e-mail of een nieuwsbrief (daarvoor moeten mensen zich wel aanmelden.), anders wordt de website niet bekeken. Dit alles kost echter wel tijd, die er tot nu toe niet was. => Wie wil zich hiervoor inzetten?

Organisatie en samenwerking: meer DC-leden nodig. [NB: sinds de vergadering hebben zich al enkele mensen aangemeld.] Idee om weer subgroepjes te vormen per onderwerp.

Mensen ook incidenteel bijdragen voor bv één activiteit, of bv adviseur of contactpersoon op een bepaald gebied.

En vraag je buren om mee te doen!

Afspraken voor nu:

- Na uitbreiding gaat de DC weer regelmatiger vergaderen

- Voor de zomer weer een algemene dorpsvergadering (gekoppeld aan ‘iets leuks’?)

- De website wordt opnieuw opgetuigd (wie?)

- Dit jaar organiseren we minimaal de Kerstbijeenkomst en een lente-/zomerfeest en/of Burendag.

Bijlage: Overzicht van vroegere en recente activiteiten

Bas Boonzaaijer, Jan Janse; maart 2023

Geschiedenis

‘Vroeger’ (ik ken de DC vanaf ~2006) bestond de DC uit een Bestuur en verschillende werkgroepjes (totaal zo’n 10-15 min of meer actieve leden), met 3-4 vergaderingen per jaar.

a. Fysiek domein: VerkeerGroenSpelenMilieu; Bestemmingsplan; Energie

b. Sociaal domein: Activiteitencie; Jeugdcie; Bridgeclub; OudZuilenJournaal (3-4x/jaar). + vert. Slot.

Activiteiten uit het verleden en recent:

a. Fysiek domein: Wensenlijst bijgehouden (in Excel). Periodiek overleg met wethouder en/of gebiedsbeheerder over voortgang.

Thema’s: Hardrijden; Doorgaand verkeer; Parkeerdruk; Groen; Behoud groene omgeving; Dorpshuis.

- Dorpsvisie gemaakt (2015) – voorbereid via enkele goed bezochte dorpsvergaderingen.

=> centrale wens: behoud groene omgeving en rust/veiligheid. [Zie kopie op website]

- Afsluiting verbinding met 2e Polderweg (~2012)

- Gez. planning reconstructie Dorpsstraat (in 2 fasen, resp. zuidelijk en noordelijk van de brug; ca 2015 en 2018)

- Groenschouw

- Parkbeheerplan Groenhoven (deels uitgevoerd)

- Reactie Zuilense Vecht / uitbreiding Op Buuren

- Duurzaamheid/energie: 2x dorpsavond (‘Nieuwe Energie in Oud Zuilen’); warmtescans; samenwerking Stichting Duurzame Vecht (webinar);

- Sociale veiligheid

- Schoonmaakdagen (zwerfvuil)

-

b. Sociaal domein: o.a. Koninginnedag, Kerst, borrels, picknick, dorpslunch,…..; tafeltennistafel.

en vele kinderactiviteiten! (Paaseieren, lammetjesdag, vrijmarkt, Sinterklaas, …); schaatsbaantje; …

Lopende onderwerpen:

a. Fysiek domein:

- Deelname werkgroep omwonenden Zuilense ring (=> 80 km/u)

- Reactie op gemeentelijke Omgevingsvisie

- Reactie op Bestemmingsplan De Vecht: o.a. bewonersligplaatsen

- Steunbetuiging behoud moestuinencomplex

- Reactie + deelname overleg Natuurgebied Zuilen (gem. Utrecht)

- Energie; o.a. collectief zonnedakproject

b. Sociaal domein:

- Kerst

- kinderactiviteiten (Jeugdcommissie)

Daarnaast initiatieven door anderen: Belle-borrels, …

De Dorpscommissie

12/02/2025

Onderhoud in park Groenhoven

De gemeente Stichtse Vecht meldt dat er tussen 7 en 25 februari onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd in Park Groenhoven.

Afgelopen najaar hebben we boomveiligheidscontrole uitgevoerd voor de veiligheid en kwaliteit van het bomenbestand. Op basis van deze controle gaan we diverse slechte/gevaarlijke/dode bomen verwijderen en snoeien. Waaronder ook een lichte dunning van essen met een al verminderde vitaliteit (essentaksterfte) O.a. enkele essen bij de ingang, enkele verspreid door het park en verder voornamelijk aan de zuidzijde (zijde boomgaard) van het park.

In totaal worden er 54 bomen gekapt. Circa 35 relatief dunne bomen tot 25 cm diameter en de rest heeft een grotere stamomvang. De te kappen bomen zijn gemarkeerd met een rode stip. De te snoeien bomen zijn voorzien van een witte stip. Daarnaast zijn er ook bomen gemarkeerd met een blauwe stip. Dit zijn bomen met een holte die zijn gemarkeerd in het kader van het flora en fauna onderzoek. Deze bomen worden uiteraard behouden behalve één boom welke een verhoogd risico veroorzaakt. Deze boom wordt op hoogte afgezet zodat de stam met de holte wordt behouden.

Het stamhout en takken van de bomen aan de wegzijde en van de bomen aan de boomgaard zijde wordt (voornamelijk) afgevoerd. Het stamhout en takken uit de middenstrook (deel binnen de wandelpaden) verwerken we in het bos. De houten dam van takhout in de sloot naar de boomgaard wordt ook verwijderd.

Aansluitend gaan we ook meer lichtinval op de vijver creëren. O.a. opschot aan zuidzijde snoeien, enkele doorgeschoten opslag (bomen) hiervoor verwijderen en ook de bramen rondom de vijver. De vijver zelf wordt ook opgeschoond waar we bij kunnen vanaf de kant en dit wordt op de kant gezet. Let op: de vijver wordt niet specifiek uitgebaggerd. De afvoer van baggerspecie vraagt om uitgebreide milieutechnische voorbereiding en dat nemen wij in dit groenonderhoud niet mee.

Als laatste de hazelaars en diverse kersen rondom het trapveldje terugzetten zodat het park en bosdeel wat meer op elkaar gaat aansluiten ipv afgeschermd door wild uitgegroeid materiaal. Op het bospad maken we gebruik van rijplaten om het pad te beschermen.

 

N.a.v. vragen van de Dorpscommissie over schade aan het hoofdpad en rond de bomen door de fruitteler bij de oogst (september) is afgesproken dat de toezichthouder dit in de gaten zal houden en indien nodig zal ingrijpen. Meldingen over mogelijke misstanden zijn welkom.

Bij vragen of onduidelijkheden: info bij Mark Schenkeveld, gemeentelijk Adviseur Bomen, mark.schenkeveld@stichtsevecht.nl, of via de Dorpscommissie (dorpscommissie@oud-zuilen.nl)

Dorpsvergadering onderwerp verkeerssituatie, 25 mei 2024

Circa 16 dorpsbewoners aanwezig.

Nico heet iedereen welkom en benoemd wellicht volgende keer in de ochtend ivm mogelijk meer opkomst. Neemt de agenda door. 2 nieuwe leden worden voorgesteld namelijk; Kenneth en Lonneke. Vervolgens bespreek Nico de 3 verkeerssituaties (trajecten).

3 Trajecten;

- Vechtdijk/Dorpsstraat richting Oostwaard

- 2e polderweg/Groeneweg

- Zuilenselaan

Problematieken:

- Parkeergelegenheden

- Rotonde

- Te veel verkeer door het dorp

- Te hard rijden

- Krapte en onveiligheid

Nico legt eerst situatie uit hoe het in de gemeente werkt en hoe het proces voor verkeersverandering verloopt Het doel is om nu vanuit OZ een breed gedragen voorstel te doen, goed onderbouwd en denkend vanuit een totaalbeeld, en dat op de juiste momenten in te brengen. Dat zijn o.a. de besluiten rond Natuurgebied Zuilen (gem. Utrecht) en voor het Mobiliteitsplan van Stichtse Vecht.

Vechtdijk/Dorpsstraat richting Oostwaard:

Nico vraagt naar een mening vanuit de dorpsbewoners. Er wordt benoemd dat meer verkeer verwacht wordt op de zuilenselaan, dit wordt aangegeven door meerdere dorpsbewoners welke op verschillende plekken in het dorp woonachtig zijn. Er wordt gevraagd of er een verkeersonderzoek vanuit de gemeente is gedaan? Nico geeft aan dat er analyses van zijn gemaakt en het naar verwachting minder druk wordt (cijfers zijn van rond 2022), voornamelijk van de vechtdijk. Er wordt aangegeven dat er verkeer consequenties kunnen worden berekend vanuit de gemeente, dit kan worden opgevraagd? Is behoefte aan vanuit het dorp.

Snelheid te hoog in de dorpsstraat. Vanuit bewoners van de dorpsstraat wordt aangegeven dat het drukker is geworden afgelopen jaren, maar snelheid is wel iets verminderd en het is veiliger geworden om te lopen Anderen menen dat het minder veilig is geworden in de dorpsstraat door meer ruimte van de stoep en de versmallingen (tegenstelling tussen bewoners en landbouwverkeer). Er wordt gepleit voor betere handhaving parkeerverbod (o.a. busjes). Er wordt een discussie gevoerd over eenrichting vanaf de volkstuinen net uit het dorp, meerderheid geeft aan dat dit niet een optie is omdat het verkeer van groeneweg en oostwaard niet meer weg kan. Bewoner benoemt dat er op dit moment vanaf het buitengebied 4 uitgaande wegen oostwaard, vechtdijk, zuilenselaan via brug (niet goed onderhouden) en 2e polderweg, door veel wegafsluitingen/eenrichting wordt dit zeer beperkt en niet altijd even veilig.

Parkeren OZ:

Er wordt ervaren dat toeristen de auto in het dorp parkeren en vanuit daar gaan fietsen richting omgeving. Naar verwachting wordt per 2027 alle parkeergelegenheden in Utrecht betaald. Dit maakt dat er meer toeristen de auto in OZ parkeren omdat dit kosteloos is een gemakkelijke manier is om per bus of fiets naar Utrecht te gaat. Er wordt voorgesteld om borden bij het begin van het dorp te plaatsen met verzoek om hier te parkeren met een aantrekkelijke wandelroute naar slot en belle, zo voorkom je meer zoekend verkeer in het dorp. Het parkeerterrein aan de Norbruislaan zou beter toegankelijk en vindbaar moeten worden; kan dit worden meegenomen bij de uitvoering van ‘Zuilense Vecht’?

Parkeren voor eigen bewoners op dorpsstraat is minimaal, veel toeristen parkeren ook op parkeerplaats bij glasbakken in dorpsstraat, hierdoor wordt er ook buiten de vakken geparkeerd. Voorgesteld wordt om bij dit parkeerterrein een bord te zetten “alleen voor bewoners”. Er wordt benoemd of er bijvoorbeeld een mogelijkheid is om een vergunningsstelsel in te stellen, hier zitten echter wel jaarlijkse kosten aan verbonden en wordt niet enthousiast op gereageerd door andere bewoners.

2e polderweg/Groeneweg:

Er wordt gevraagd of het goed is voor het natuurgebied als de gemeente bij de volkstuinen “Ons genot” voetbalvelden realiseert. Nico antwoord hierop dat dit minder bio divers is en minder ruimte is voor natuur en tegenstrijdig is ten aanzien voor de plannen van het natuurgebied. Er is veel bezwaar tegen het maken van voetbalvelden in plaats van ons genot. Er wordt gevraagd o voortzetting van de ontheffingen voor landbouwverkeer voor de 2e polderweg mogelijk is. Er wordt gevraagd of parkeerplaatsen op Manitobadreef mogelijk zijn. Versterking van de damwanden wordt gesteund, maar er wordt aangegeven dat de Groeneweg inmiddels 20 jaar een probleem is en de gemeente wegens kosten weigert deze op te knappen. Er wordt aangegeven dat bij het overleg van bewoners Groeneweg opties voor eenrichtingsverkeer volledig is afgekeurd. Suggestie om de bezoekers/klanten van de manege en de slachterij te vragen om via het Kerkhoflaantje te rijden.

Zuilenselaan:

Aanvulling bewoners is dat er wordt hard gereden. Veel verkeer wat over de Zuilenselaan rijdt volgt verkeersregels niet en stopt niet voor zijwegen waar rechts komend verkeer voorrang heeft. Is gevaarlijk voor overstekende kinderen. Oplossing? verkeersdrempels, bebording (er ontbreken voorrangsborden) of ribbelstroken op de weg. Daarbij moet er rekening gehouden worden met de geluidsoverlast van dit soort aanpassingen. Vraag om signaal te geven aan de gemeente dat er op termijn ongelukken kunnenkomen door de huidige verkeerssituatie en de gemeente vragen naar oplossingen.

Rotonde Sweserengseweg:

Op dit moment een gevaarlijke situatie, er wordt aangegeven dat er behoefte is aan een veilige oversteekplaats aan 1 zijde van de rotonde voor overstekende kinderen. In de toekomst komen er woningen bij en een school waardoor de situatie alleen maar gevaarlijker wordt. Er wordt ook te hard gereden op deze weg. Suggestie om dit op te pakken samen met het wijkcomité Op Buuren.

Rondvraag?

- Plan van aanpak hoe gaan we dit benaderen? Meerdere bijeenkomsten plannen hierover? Verzoek om bij gemeente Stichtse Vecht meer probleemsituaties neer te leggen om met oplossingen te komen vanuit de gemeente. Bij overleggen gemeenten aanwezig zijn.

- Ontvangen wij als dorp een terugkoppeling van het plan naar de gemeente? Nico antwoord dat dit zeker de bedoeling is en het als de website draait ook online komt.

- Vraag of CBR benaderd kan worden met verzoek om examenroutes aan te passen ivm hoeveelheid lesauto’s (gemiddeld per dag 60 a 70 lesauto’s). Zorgt voor veel druk en hinder op de dorpsstraat.

- Verzoek om relevante berekeningen vanuit de gemeente.

- Suggestie om gebruik van deelauto’s te stimuleren, en de fiets.

Actiepunten:

- Eerstvolgende vergadering evalueren

- Rondvragen bespreken en t.z.t. terugkoppelen aan het dorp

- Nog een ruimere peiling houden onder de bewoners

De Dorpscommissie bestaat uit een groepje dorpsbewoners die zich inzetten voor het welzijn van de inwoners van Oud Zuilen. Zij behartigt de belangen van het dorp wat betreft de fysieke leefomgeving (zoals verkeer, groen/natuur, ruimtelijk beleid, milieu), vertegenwoordigt Oud Zuilen bij de gemeente, en organiseert - samen met anderen - sociale activiteiten voor alle dorpsbewoners.

U kunt ons bereiken via dorpscommissie@oud-zuilen.nl

De commissie bestaat momenteel uit:

Kenneth de Boer

Zina Bouddiouan

Lonneke Haselbekke

Simon Hogerzeil

Jan Janse

Nico Roozen

Jacques Stoof

Verslag dorpsvergadering Oud Zuilen, za 9 maart 2024, Koetshuis Slot Zuylen

Aanwezig: 31 mensen:

DC: Bas Boonzaaijer (voorz.), Jacques Stoof, Nico Roozen, Zina Bouddiouan, Jan Janse (verslag).

Bewoners: Johan Aikema, Bert Degenaar, Gerco vd Berg & Esther Alberts, Marco van Oijen, Rob van Seters, Lennert van Dien, Nicole de Boer-Kreeft, Kenneth de Boer, Ria van Achterberg, Wilma vd Berg, Hein Godwaldt, Esther en Henk Visser, Dick van Walderveen, Marco en Gabriëlle Leushuis, Jacob-Jan van Walderveen & Lonneke Haselbekke, Jan Peter & Edith van ’t Hoff, Tineke Barneveld, Diana Beertema-Paula, Marian van Huis, Mieke Dijkers, Jopke Moulijn.

Opening

Bas opent de vergadering. Sinds vorig jaar is de DC tot onze vreugde met 4 leden uitgebreid en bestaat nu uit: Bas Boonzaaijer (voorzitter, Zuilense Vecht), Jacques Stoof (activiteiten), Nico Roozen (Natuurgebied, aanlegplaatsen, gemeentebeleid), Zina Bouddiouan (penningmeester, communicatie), Jan Janse (gemeentebeleid, verkeer, energie, groen) en Simon Hogerzeil (communicatie). Simon is vandaag helaas verhinderd. Daarnaast zijn er diverse enthousiaste mensen/groepjes die activiteiten organiseren. DC vergadert i.h.a. maandelijks.

Inleiding

Bas memoreert dat het doel van de DC is om, naast sociale activiteiten, de dorpsbelangen voorop te stellen en bij de gemeente en andere instanties in te brengen. (Zie ook het verslag van 11 maart 2023.) Daartoe hebben we een ‘Samenwerkingsovereeenkomst’ met de Gemeente getekend, maar zonder dat we onze agenda door de gemeente laten bepalen. De gemeente biedt een aantal overlegmomenten (met ons, en 2x met alle wijkraden) en een subsidiebedrag, de DC brengt in wat er in het dorp speelt en organiseert min. 2 dorpsbrede activiteiten. Desondanks lopen de contacten met de gemeente vaak stroef, men heeft zijn eigen agenda en zaken worden traag opgepakt. Nu de DC na de coronatijd weer volop draait is er weer meer tijd om zaken goed op te pakken. We willen ook de consultatie van de bewoners verbeteren en plannen rond juni een themavergadering.

Omdat Bas nu met de DC gaat stoppen worden er 1 of 2 nieuwe leden gezocht – bij voorkeur uit de ‘nieuwbouw’ (Oud Zuilen-west). Bas wil wel incidenteel betrokken blijven.

Thema’s

De thema’s waarmee de DC afgelopen jaar is bezig geweest worden kort langsgelopen.

Sociale activiteiten (Jacques)

Er is veel georganiseerd, door de DC en/of door anderen: dorpsbreed de Burendag, de Kerstavond en de maandelijkse borrels, diverse jeugdactiviteiten (Paaseieren, lammetjesdag, Sinterklaas, St Maarten), en in het nieuwe jaar de Nieuwjaarsduik en de lezing over de geschiedenis van Oud Zuilen. Er is een kort fotoverslag gemaakt (komt op de website). Veel dank aan alle organisatoren!

En meld je als je komend jaar wilt meewerken of een idee hebt voor deze of andere activiteiten.

Voor dit jaar verder al gepland: 1 april Paaseieren zoeken; 6 juli Zuilens Fanfare Corps; 28 sep Burendag; 11 nov. St.Maarten; 24 nov. Sinterklaasintocht; 24 dec. Kerstavond; maandelijks (vr) buurtborrel bij Belle.

Aankondigingen steeds via het bord, de website en de app.

Natuurgebied Zuilen (Nico)

Afgelopen half jaar heeft een participatiewerkgroep van bewoners en betrokkenen, met Nico en Marieke als voornaamste trekkers, een nieuw voorstel gemaakt met breed draagvlak. Vanuit Oud Zuilen namen Nico, Kees, Esther en Erik Dons deel. Intensief traject met 6 bijeenkomsten; rapport is beschikbaar. Indruk was dat de ambtelijke projectgroep een wat defensieve houding had. Er is nu direct overleg met de wethouder (Linda Voortman) die zich opener opstelt. Over veel punten is al consensus, o.a. over evenementen (alleen kleine, natuurgerichte), horeca (is al voldoende, komt niets bij), nadruk op natuurbehoud en -beleving en natuurlijk spelen, geen sportvoorzieningen, behoud van cultuurhistorie. Nog geen overeenstemming over de duur en continuïteit van de pachtovereenkomst met Kees, de openbare toegankelijkheid van het grote weiland/akker en over een loop/fietsbrug over de Vecht. Kees wil (samen met een aantal collega’s) omschakelen naar natuurvriendelijke landbouw (met o.a. minder bemesting, bloemrijk hooiland, natuurvriendelijke oevers, e.d.), daartoe begeleid door de Stichting wij.land om in een aantal jaren een nieuw verdienmodel te ontwikkelen met minder vee. Daarvoor is min. 24 ha land in dit gebied nodig; algemene openstelling van het grote veld verdraagt zich daarmee slecht, alleen in de vorm van geleide ‘schouwpaden’. Oproep om Kees ook vanuit het dorp te steunen bij deze transitie! Binnenkort gaat hij bv melk en ijs aan huis verkopen, en er komen wellicht meer mogelijkheden voor samenwerking tussen boer, dorp en natuur.

Vraag: Hoe zit het met de zware bemesting van de graslanden bij de Oostwaard en de Groeneweg?

-> Die staan hierbuiten, zijn niet van Kees. Weiland bij de begraafplaats is in gebruik bij de Fa de Groot. Polder Buitenweg bij fam. van Walderveen, hebben een mestopslag. Toont noodzaak aan van integrale aanpak over beide gemeenten.

‘Dorpsfoto’ (Jan)

Dit is geen project van de DC maar van de gemeente. Het is ook geen ‘foto’ maar een overzicht van alle kernen in de gemeente op het gebied van sociale toestand en gezondheid, gebaseerd op verzamelde statistieken en aanvullende interviews. Zoals verwacht komt Oud Zuilen naar voren als een overwegend gelukkig, sociaal en gezond dorp. Zelfredzaamheid, onderlinge hulp en beweging (groen!) zijn bv bovengemiddeld. Desalniettemin zijn er dingen die beter kunnen. Te denken valt aan aanpak van eenzaamheid (ca 30 bewoners geven dat aan) en het betrekken van nieuwkomers. Dus oproep om nieuwe buren te helpen ‘inburgeren’ en bv mee te nemen naar activiteiten.

Aanlegplaatsen Vecht (Nico)

In 2022 is na een lang traject het Bestemmingsplan De Vecht aangenomen. Er spelen nu (nog) twee zaken. (1) Beheer en handhaving van de beide passantenzones (aan weerszijden van het dorp). Bezoekers mogen hier 3 nachten liggen met hun boot, tegen betaling (3 euro per nacht). De implementatie van deze regel verloopt stroperig, mede door onduidelijkheid tussen gemeente en Waternet, maar afgesproken is dat per 1 april a.s. de borden, betaalsysteem en handhaving op orde zullen zijn. Eventuele overtredingen kun je melden via fixi.

(2) Bewonersbootjes zijn officieel alleen nog toegestaan bij eigendom van de oever. Ons pleidooi om dat ook toe te staan als er een straat tussen ligt heeft het niet gehaald. Daarover loopt nu een beroep bij de Raad van State, tot die tijd worden de bootjes gedoogd. Inschatting is dat liggen in de zomer zal worden toegestaan, maar dat is nog niet zeker.

Zuilense Vecht (sportpark e.O.) (Bas)

We volgen dit al enkele jaren en ook op diverse momenten ingesproken, zonder veel respons. Opknappen van het sportpark zelf, met het Lint (nieuwe trimroute) e.d. is positief. Wat betreft de nieuwbouw hebben we (tevergeefs) gevraagd om de hoogbouw in het midden te plaatsen i.p.v. tegen de Sw-weg aan. We hebben onze zorg geuit dat sporters bij ons gaan parkeren, en – omgekeerd - gepleit voor parkeergeleiding van ‘toeristen’ naar het P-terrein bij de sportvelden; geen reactie. Ook gepleit voor veiliger oversteekplaatsen over de Sw-weg; dat “viel buiten het plan”, maar kaarten we opnieuw aan bij het verkeersplan. Verder gepleit voor herstel van de geluidswal; geen reactie.

Inmiddels is een nieuwe situatie vanwege het rooien van de essen op en langs de geluidswal (essentaksterfte, een schimmelziekte). DC heeft (samen met bewoners Daalseweg) inspraak gevraagd in het Herbeplantingsplan (gepland voor eind 2024) en verhoging geluidswal mee te nemen.

Vraag: Hoe zit het met geluidsoverlast vanuit het sportpark zelf? Meldingen van overlast via fixi of de politie. Gemeentegrens is lastig.. Verder goed om de sportclubs zelf aan te spreken.

Verkeer (Jan)

Ook dit is al een jarenlang lopend thema voor de DC. In overeenstemming met onze ‘Dorpsvisie’ (2015) pleiten we voor vermindering van verkeer en parkeren in het dorp en handhaving 30 km. In het verleden al bereikt: het stoppen van de sluiproute via 2e Polderweg, herinrichting Dorpsstraat en driesprong brug, en aanleg P-plaatsen bij Zuilenselaan/Sw-weg.

Nu lopende zaken: autoluw (‘fietsstraat’) maken van de gehele route langs de oostoever van de Vecht, incl. Oostwaard, met eenduidig wegbeeld en snelheid (30 km). Dat is al gemeentebeleid maar uitvoering loopt stroef. Voor de Vechtdijk aan de Utrechtse kant is hetzelfde principebesluit genomen (maar nog niet uitgevoerd). Voor verdere vermindering van het verkeer zijn er nog verschillende opties, zoals afsluiting, knip, eenrichtingverkeer, of tussenvormen. Andere punten zijn hierboven genoemd bij ‘Zuilense Vecht’. De gemeente bereidt een Mobiliteitsvisie voor de gemeente voor. In dit traject en ook los daarvan blijven we onze invloed aanwenden.

Vragen:

- Onderzoek hoe de situatie op de Groeneweg kan worden verbeterd zodat verkeersdeelnemers elkaar minder in de weg zitten;

- De paal bij de 2e Polderweg staat al maandenlang open; (=> is al diverse keren gemeld, zonder resultaat)

- Denk na over het voorkomen van afwenteling bij invoeren betaald parkeren in Utrecht;

- Is het verkeer naar de kippenboer en naar de volkstuinen te verminderen?

- Komt er een fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal? => Dat is een langetermijnplan van de Provincie.

- Onderhoud Plompbrug: => Er is weer een inspectie geweest en nog een gepland. Waarschijnlijk komt er een renovatie (met een tijdelijke voorziening voor omrijden); planning nog niet bekend. Algehele vervanging is iig komende jaren niet aan de orde.

- Toegankelijkheid jaagpad: jaagpad is overdag algemeen toegankelijk. De bewoners langs het pad hebben van de gemeente een brief ontvangen ter bevestiging.

Besloten wordt om eind mei/begin juni een extra dorpsvergadering te houden speciaal gewijd aan het thema Verkeer. => Inmiddels is deze vastgesteld op za 25 mei, van 13-15 u.

Mededelingen en overig

- Op 11 april brengt de burgemeester een werkbezoek aan Oud Zuilen. We hebben een ‘briefing note’ gestuurd met te bespreken punten: Natuurgebied Zuilen; Passantenplaatsen; Verkeer. Ontvangst bij Nico thuis en dan korte toelichting en rondleiding langs deze punten.

- Oproep voor 1-2 nieuwe DC-leden. => Inmiddels 1 nieuwe aanmelding.

- Website (www.oud-zuilen.nl) had lange tijd problemen maar is binnenkort weer volledig operationeel. Meld wensen of ideeën op: dorpscommissie@oud-zuilen.nl.

- Verslag komt op de website, en gemaild aan wie zijn mailadres heeft opgegeven.

Bas wordt onder applaus bedankt voor zijn jarenlange inzet voor de DC. Met een goed wijntje om nog eens na te genieten.

Verslag dorpsvergadering Oud Zuilen, za 11 maart 2023, Koetshuis Slot Zuylen

Aanwezig: 22 mensen, zie lijst.

Voorzitter: Bas Boonzaaijer. Verslag: Jan Janse

Doel van de vergadering:

• Voor welke thema’s/dorpsbelangen willen wij ons inzetten?

• De rol van de dorpscommissie (DC) – ook in relatie tot anderen

• Uitbreiding van de DC

• Communicatieplan

• Maken van een ontwerp-jaarplan

Toelichting stand van zaken:

De Dorpscommissie Oud Zuilen bestaat al lange tijd (zie bijlage voor een overzicht van wat er de laatste ~10 jaar gedaan is), maar is de laatste jaren geleidelijk uitgedund tot slechts 2 vaste personen (Bas Boonzaaijer, Jan Janse) + enkele mensen die zich voor deelonderwerpen inzetten. Daarnaast is er een zeer actieve Jeugdcommissie, en zijn er mensen die andere activiteiten organiseren, zoals de maandelijkse dorpsborrels en de burendag.

Vanouds heeft de DC twee taken:

1) belangenbehartiging en aanspreekpunt voor/naar de gemeente

2) bevorderen van de sociale cohesie (door organiseren van activiteiten voor de dorpsbewoners)

Tijdens de corona is de inspraak op een zacht pitje doorgegaan, maar is er qua activiteiten weinig gebeurd. De eerste activiteit was de afgelopen Kerstavond. Doel is nu om een nieuwe start te maken, met nieuwe aanwas, en opnieuw te bepalen waar we ons als DC mee willen bezighouden, waarmee niet, en op welke manier.

Dit sluit ook aan bij de vernieuwing binnen de gemeente Stichtse Vecht in het contact met de (38) wijk- en dorpsraden. M.i.v. dit jaar (2023) is er een nieuw ‘convenant’ getekend, waarin elke groep haar ‘pakket’ kon kiezen uit, vrij vertaald: (1) onderhoud en lopende zaken, (2) organiseren van buurtactiviteiten (minimaal 2 per jaar), (3) ontwikkelen van een toekomstbeeld voor de wijk/dorp, (4) anders. Voor de taken 1 en 2 is per jaar elk 1000 euro subsidie verleend, voor taak 3 een bedrag nader te bepalen. De gemeente biedt verder weer tijd aan voor periodiek overleg (via de Adviseur Leefomgeving, nu José van Dijk) en stelt als voorwaarde dat de wijkraad goed communiceert met de bewoners. [Zie: ‘Samenwerkingsovereenkomst bewonersgroepen en gemeente Stichtse Vecht’]. Voor Oud Zuilen hebben we voor pakket 1 en 2 gekozen, plus 3 indien menskracht beschikbaar.

Vragen: wat wil de DC (gaan/blijven) oppakken, en hoe?

1. Op het ‘fysiek domein’:

- Belangenbehartiging:

Welke onderwerpen? wat is ‘algemeen dorpsbelang’, wat niet, welke prioriteiten?

Wat bij conflicterende wensen: bemiddelen / compromis bedenken / meeste stemmen gelden / of: als DC niet oppakken?

In de afgelopen tijd zijn vooral onderwerpen geselecteerd a.d.h.v. urgentie en van de gemeentelijke agenda, en beperkt door tijdgebrek. Conflicterende belangen zijn bewust terzijde gelaten.

- Gesprekspartner voor de gemeente SV:

Huidige rollen zijn:

(a) informatie krijgen wat er in de gemeente speelt

(b) doorgeven van wensen vanuit het dorp

(c) vanuit de gemeente: rol van DC in gemeentelijk beleid (peilen van draagvlak, feedback, uitzetten van enquètes, e.d. )

- Deelnemen aan inspraakprocedures

- Representativiteit en communicatie.

Beide kunnen beter. Consultatie gaat nu vooral via de dorps-app, toetsing aan de Dorpsvisie (2015) en eigen inschatting. Voor communicatie hebben we de website (www.oud-zuilen.nl) en mailadres, mededelingenbord bij de brug, en ook de dorps-app (~160 leden, zeg 50% dekking), en incidenteel flyers.

- Toekomstbeeld: nieuwe Dorpsvisie maken?

2. Sociaal domein:

Welke activiteiten gaan/blijven we als DC organiseren

Hoe samenwerking met anderen

Communicatie

3. Organisatie van de DC

Reacties:

Algemeen vinden de aanwezigen dat de belangenbehartiging en contact met de gemeente belangrijk zijn. De DC is formeel gesprekpartner en wordt eerder serieus genomen. Meningen goed inventariseren. Zaken van algemeen belang (waar consensus over is) duidelijk naar buiten brengen. Bij tegenstrijdige belangen tussen bewoners het onderwerp als DC beter niet oppakken. In concrete gevallen is de grens echter niet altijd duidelijk.

Genoemd wordt dat een slagvaardige DC liefst uit 5-7 leden zou moeten bestaan, in zo goed mogelijke ‘representatieve’ afspiegeling (bv qua straat, leeftijd, interesses, e.a.), met een effectieve methodiek voor consultatie van de bewoners en een goed informatiesysteem.

Onze voorstellen en de uitvoering ervan maken verder natuurlijk wel deel uit van een bredere afweging, en/of van trage uitvoeringspraktijk (bv bestemmingsplan De Vecht). Voorstellen werden niet altijd opgevolgd. Indruk is dat ook de gemeente dit beter wil; hervatting periodiek overleg met José.

Afhankelijk van het onderwerp is naast Stichtse Vecht ook overleg met de gemeente Utrecht van belang, bv over Natuurgebied Zuilen en over verkeer (bv autoluwe Vechtdijk) (over beide zijn ook al contacten). Beide gemeenten zijn soms tegenstrijdig of werken niet samen. Een goed voorbeeld was het tegengaan van het Smeerboel-festival.

Als belangrijke thema’s voor de DC werden genoemd: Energie; Verkeer; Natuur; Sociaal.

Met goede voorstellen komen, ‘meedenken’; niet alleen tégen zijn.

Benadrukt werd dat naast deze ‘thema’s’ de DC er ook vooral is voor sociaal contact tussen de bewoners. Koppel de ‘thema’s’ ook aan ‘leuke dingen’. Er werden al vele ideeën geopperd: borrel voor nieuwe bewoners, fanfare, Burendag (sep), lente-of zomerfeest, …

Sociale cohesie is een belangrijk thema, ook gezien de toenemende vergrijzing.

Jeugdcommissie (nu 6 leden) blijft vrolijk doorgaan met de activiteiten voor kinderen van ca 2-8 jaar. Idee is om ook voor oudere kinderen iets te gaan doen; bv i.s.m. het Slot.

Communicatie en consultatie: dit zou gekoppeld kunnen worden aan de website. Bv via de website polls organiseren om de meningen te peilen. De dorps-app is hiervoor niet geschikt, te vluchtig en niet representatief. Ook uitgebreidere informatie zetten op de website, inclusief links naar andere websites. Hervatting van het vroegere ‘Oud Zuilen Journaal’, maar nu in digitale vorm. Gecombineerd met attenderingen via e-mail of een nieuwsbrief (daarvoor moeten mensen zich wel aanmelden.), anders wordt de website niet bekeken. Dit alles kost echter wel tijd, die er tot nu toe niet was. => Wie wil zich hiervoor inzetten?

Organisatie en samenwerking: meer DC-leden nodig. [NB: sinds de vergadering hebben zich al enkele mensen aangemeld.] Idee om weer subgroepjes te vormen per onderwerp.

Mensen ook incidenteel bijdragen voor bv één activiteit, of bv adviseur of contactpersoon op een bepaald gebied.

En vraag je buren om mee te doen!

Afspraken voor nu:

- Na uitbreiding gaat de DC weer regelmatiger vergaderen

- Voor de zomer weer een algemene dorpsvergadering (gekoppeld aan ‘iets leuks’?)

- De website wordt opnieuw opgetuigd (wie?)

- Dit jaar organiseren we minimaal de Kerstbijeenkomst en een lente-/zomerfeest en/of Burendag.

Bijlage: Overzicht van vroegere en recente activiteiten

Bas Boonzaaijer, Jan Janse; maart 2023

Geschiedenis

‘Vroeger’ (ik ken de DC vanaf ~2006) bestond de DC uit een Bestuur en verschillende werkgroepjes (totaal zo’n 10-15 min of meer actieve leden), met 3-4 vergaderingen per jaar.

a. Fysiek domein: VerkeerGroenSpelenMilieu; Bestemmingsplan; Energie

b. Sociaal domein: Activiteitencie; Jeugdcie; Bridgeclub; OudZuilenJournaal (3-4x/jaar). + vert. Slot.

Activiteiten uit het verleden en recent:

a. Fysiek domein: Wensenlijst bijgehouden (in Excel). Periodiek overleg met wethouder en/of gebiedsbeheerder over voortgang.

Thema’s: Hardrijden; Doorgaand verkeer; Parkeerdruk; Groen; Behoud groene omgeving; Dorpshuis.

- Dorpsvisie gemaakt (2015) – voorbereid via enkele goed bezochte dorpsvergaderingen.

=> centrale wens: behoud groene omgeving en rust/veiligheid. [Zie kopie op website]

- Afsluiting verbinding met 2e Polderweg (~2012)

- Gez. planning reconstructie Dorpsstraat (in 2 fasen, resp. zuidelijk en noordelijk van de brug; ca 2015 en 2018)

- Groenschouw

- Parkbeheerplan Groenhoven (deels uitgevoerd)

- Reactie Zuilense Vecht / uitbreiding Op Buuren

- Duurzaamheid/energie: 2x dorpsavond (‘Nieuwe Energie in Oud Zuilen’); warmtescans; samenwerking Stichting Duurzame Vecht (webinar);

- Sociale veiligheid

- Schoonmaakdagen (zwerfvuil)

-

b. Sociaal domein: o.a. Koninginnedag, Kerst, borrels, picknick, dorpslunch,…..; tafeltennistafel.

en vele kinderactiviteiten! (Paaseieren, lammetjesdag, vrijmarkt, Sinterklaas, …); schaatsbaantje; …

Lopende onderwerpen:

a. Fysiek domein:

- Deelname werkgroep omwonenden Zuilense ring (=> 80 km/u)

- Reactie op gemeentelijke Omgevingsvisie

- Reactie op Bestemmingsplan De Vecht: o.a. bewonersligplaatsen

- Steunbetuiging behoud moestuinencomplex

- Reactie + deelname overleg Natuurgebied Zuilen (gem. Utrecht)

- Energie; o.a. collectief zonnedakproject

b. Sociaal domein:

- Kerst

- kinderactiviteiten (Jeugdcommissie)

Daarnaast initiatieven door anderen: Belle-borrels, …